diumenge, 10 de maig del 2020

CONFINAMENT PEL COVID-19 I RESTAURANTS

Miscel·lània: ESPECIAL

_______________________________________________________________________


Seguim amb publicacions diferents a les habituals degut al confinament per prevenció del contagi durant la pandèmia del virus COVID-19.

Aquesta ressenya és una exposició dels pensaments que em passen pel cap ara que sembla que començarem a sortir "de restaurants" una altra vegada.
Tothom ha demanat menjar a domicili, jo l'he fet en alguna situació especial, un partit a casa d'uns amics, una reunió que s'allarga, uns fills que es queden a casa sols i no tenen ganes de cuinar...
Generalment he demanat plats fàcils de portar, de menjar, per "no embrutar la cuina" i que arribin amb la temperatura que toca.
Plats com pizza, kebab, fideus i arròs xinos, sushi... Fins i tot a l'estiu, a reunions familiars molt nombroses hem optat per encarregar "la paella" o "el caldero". Es recull al marxar de la platja i el pots dinar a casa amb el teu vi, els teus postres, més econòmic que al restaurant (quan es junten 14 o més persones es nota) i amb la comoditat de que per a la migdiada ja ets a casa.

El proper dilluns 11 de maig Tarragona passa a Fase 1 del "desconfinament". Això vol dir que els bars, cafeteries, restaurants, poden obrir la terrassa amb un 50% de la seva capacitat, respectant 2 metres entre taules. Es va parlar també temps de permanència a la taula i penso que això seria bo pel restaurador, a veure si ara seuen dues iaies a la taula i estan dues hores per fer un cafè, i ho dic amb dades reals, la meva mare m'ha confirmat que ella i les seves amigues ho fan, bé, ho feien. Hem d'ocupar una taula per a consumir.

La restauració, igual que altres negocis (però aquest bloc és de restaurants), és un sector que ha patit molt. Els restaurants s'han hagut d'espavilar per oferir el menjar a domicili o a recollir per poder treure l'estoc que tenien, per fer front a despeses fixes (sous, energia, impostos, lloguers), per guanyar diners i seguir pagant les despeses que tot hom té a casa.

El més preocupant són els petits, el bars de barri, el restaurants sense Estrelles o Sols, aquells que fan menú diaris o plats molt bons però no tenen un nom tan conegut ni milers de seguidors a Instagram i Facebook.
Alguns restaurants estan venent una mena de "bonos" per tenir liquiditat ara i poder ensortir-se. Ho trobo una bona opció però com que no sabem com anirà tot això, es compra el bono amb fe i ja està.
Els "grans restaurants" no crec que tinguin gaires problemes en omplir agenda de nou.

Referent al lliurament a domicili, a Tarragona ja tenim totes les opcions de plats, fins i tot l'Antic Molí, el estrella Michelin d'Ulldecona té un menú que et porten a casa. El Terrat (cuina elaborada, d'autor) de Tarragona també té menú per emportar. I jo em pregunto, els plats arribaran acabats o els he d'emplatar jo? No m'acaba de convèncer, per ara, aquests tipus de menú a casa.
No és el mateix que emportar-te una paella de El Barquet o uns peus de porc en salsa del Casa Adriana o les pastes del Pizza de Hugo. Plats que arribats a casa és menjar i gaudir.
També tinc el pensament de: per què vaig a un restaurant?
No vaig només pel plat, que això ja es dóna per suposat, vaig per gaudir amb els amics, per sortir de la rutina de casa, per menjar productes o elaboracions que no faig a casa (encara que de vegades després pot ser ho intento 😅)  Per tastar sabors diferents, cuines diferents. Perquè m'agrada fer l'acte social d'anar a un restaurant.
A més a més, des d'aquell dia que els meus amics em van engrescar amb escriure el bloc, vaig als restaurants per poder escriure el bloc!!! 😋

I com serà ara el menjador d'un restaurant? Tindrem aquelles mampares de l'antic restaurant Pósit de Cambrils? Llavors era per aprofitar l'espai i tenir una mica d'intimitat amb el veí de taula, ara el teu propi company de taula és "l'enemic".
Us recordeu de les peixeres que van haver de muntar molts locals quan la zona de fumadors-no fumadors? Doncs aquesta idea de peixera ja està en algun restaurant. No sé si prefereixo un espai tan reduït tancat i aïllat o millor la sala gran amb menys taules.
El que tinc clar és que el preu haurà de pujar. A la despesa de neteja extra s'afegeix la reducció de comensals o no li sortirà a compte a tots els restauradors i el "dinar fora" serà com el volar als anys 70. Quan jo era petita, a casa només sortíem als aniversaris i els dies de la mare i del pare. Volar  només si havies d'anar al metge o eres un executiu o una família amb diners, la resta anàvem en cotxe o tren.
Bé, ara tampoc ens cal volar, el turisme de proximitat serà l'opció prioritària, menys petjada de carboni.

Haurem de canviar una mica els nostres hàbits i adaptar-nos a una nova forma de vida, al menys fins que tinguem vacuna. Ajudar als nostres productors de proximitat, per verdures, fruites, carns, vins... comprar a les petites botigues i començar a donar-nos vacances de la cuina i encarregar menjar a domicili.
Jo ja he començat amb el Pizza de Hugo, el tinc al costat de casa i les pizzes són molt bones!!!
Cuide-vos molt!!!

6 comentaris:

  1. Bones... Jo estic fet un mar de dubtes. I també confesso el que tu dius i a mi em costava una mica d'admetre .... «Que anava als restaurants per culpa de la web ».

    No sé... m'he refredat una mica. El take away no em convenç personalment a no ser que sigui alguna cosa com els formatges del Tamboret que l'altre dia em van portar o algun menjar exòtic tipus japonés o tailandés, que em seria feixuc replicar a casa.

    Els arrossos, prefereixo gestionar-los jo que en un 80% s'adapten més als meus gustos que no pas els externes. I perquè m'arribi a casa un menú pijo repartit en 20 terrines #vaaserqueno

    També el meu habitat habitual de restaurants, era BCN i ara tardaré en tornar-hi. Estic fet un munt de dubtes i m'estic plantejant limitar les meves publicacions a restaurants del sud. Potser en uns mesos torni a BCN, però aquestes coses són com l'esport. Que quan t'atures, fa mandra tornar a agafar el ritme fort.

    Ja veurem....

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo crec que no tornaré a les publicacions setmanals, pot ser puc tirar d'arxiu però no sortirem amb la mateixa freqüència d'abans, i això quan tornim a sortir.

      El tema arròs està bé com dic, dinars multitudinaris de família o amics a l'estiu. Els arrossos del Santi estan molt bons però també ha de descansar :-)

      Del take away, sushi, pizzes... jo tampoc em veig a un "menú pijo" quu segur no té el mateix sabor que al restaurant.

      Per ara quedem expectants i sí, ja veurem...

      Salut!!!

      Elimina
  2. Veig que tenim les mateixes percepcions. Jo fa dies volia fer un post de reflexions i més dùn m'animava. Però no seria positiu i penso que no cal actualment publicar coses no optimistes...

    Vaig fer una reflexió en un twit, al voltant de quin seria el futur de restaurants que treballant bé, però el turisme era la seva principal font de clients i la reacció no va ser bona. Mai he escrit per agradar, però en aquesta situació tampoc vull posar més llenya al foc, que prou problemes té la restauració.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molts sectors amb problemes, no només la restauració. Ara haurem de fer un esforç i consumir productes de proximitat i del petit comerç, no només fruites i canyes al bar, també roba, llàpices, llibres, llençols, anar a la perruqueria, comprar unes sabates...

      No crec que amb aquestes reflexions facin mal, el meu bloc no té tanta resó i a més a més, jo ja ho he dit, en tinc moltes ganes de tornar a anar als restaurants, el que no em motiva és el menú d'autor per menjar a casa, m'agrada la parafernalia :-)

      Encara estem una mica en què no sabem com anirà tot, però segur que tornarem a les taules dels restaurants!!!

      Salut!

      Elimina
  3. Quan torni la normalitat... Ja veurem quina "normalitat" serà (snifff)
    Em sembla que tots tenim unes ganes boges d'anar -de veritat- a un restaurant, seure en una taula amb amics i/o família i gaudir d'un bon àpat... i de l'entorn.

    Siguem positius... Si més no, aquí estem, comentant la jugada

    Joan.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte Joan, és dir una mica com ens sentim.
      Amb ganes, amb por però amb il·lusió per poder reservar taula i gaudir amb amics i/o família com dius.

      Pot ser haurem d'esperar més per a determinats restaurants però segur que els fogons es posaran en marxa! De moment ja tenim les terrasses. :-)

      Salut! Cuida't!

      Elimina