diumenge, 17 de maig del 2020

ELS NOSTRES PAGESOS, PRODUCTES DE PROXIMITAT

Miscel·lània: ESPECIAL

_______________________________________________________________________

Seguim amb publicacions diferents a les habituals degut al confinament per prevenció del contagi durant la pandèmia del virus COVID-19.

Aquest bloc es diu "Los placeres de Pepa" i per ara el plaer de gaudir de la cuina als restaurants no és viable així que m'estic dedicant a fer més intensament altres activitats plaents, com per exemple, cuinar.

No convertiré aquest bloc en un bloc de cuina amb receptes que podeu trobar en molts altres blocs, de fet jo vaig mirant alguns perquè no soc una gran cuinera, no he tingut una mare que cuinés gaire, llevat de tres o quatre plats estrella.
El que he aprés de la cuina ha vingut de la meva tieta, la sogra, la meva parella, amics i llibres. No recordo cap plat de la meva àvia, de fet, no recordo haver-la vist mai cuinar. En canvi la tieta em va ensenyar fins i tot a alimentar colomins que després jo mateixa mataria i plomaria per posar a l'arròs.

Quan ja podia agafar un ganivet vaig aprendre a escollir un bon exemplar de la conillera que tenien els meus avis, donar-li un cop, escorxar i enllestir la peça per fer a l'allet, en gazpachos, en arròs... Fins i tot tenia una destral petita, a la meva mida, perfecta per a les gallines.
Al Nadal ens portaven un cabrit petit, passava un dia o dos al pati de la casa i quan el meu pare es posava mans a l'obra, em quedava allí al costat, mirant, preguntant, aprenent.

Això m'ha servit per apreciar la bona carn, els productes de proximitat, el producte de pagès. Ara, quan cuino a casa, intento buscar els animals de granja que res tenen que veure en color, olor i gust amb els de producció intensiva.
Amb les verdures i la fruita passa el mateix. Als estius menjàvem préssecs de l'arbre, netejant el borrissol amb l'aigua de la sèquia, peres i figues agafades al moment, fins i tot tenien patates, cebes... Res que veure amb el gust del que trobes als supermercats.
Si volem qualitat hem d'anar a comprar al petit productor, al que tenim a prop, per gaudir de les verdures i fruites en el seu punt de maduresa.
Actualment aquests productors s'estan actualitzant i comencen a la venda on line, evitant intermediaris, ajustant el preu pel client i obtenint un major benefici.
Clar que en segons quines webs, el preu d'enviament és tan elevat que es perd l'atractiu per la compra de proximitat. Suposo que no és tan fàcil tenir un transportista eficient i econòmic.

Espero que poc a poc aquest sistema de comerç on line, que creix dia a dia, vagi millorant per tal de que productor i client es beneficiïn mútuament.
Personalment, durant aquests dies he comprat vi, taronges i verdures, carn, melmelades, oli, olives, conserves...
Seguiré comprant on line perquè és còmode, pots accedir a productes de qualitat no més cars que en botiga, fins i tot, alguns d'ells no els trobes en botigues i perquè penso que ajudo al petit productor.
De moment, dilluns m'arriben unes cireres de Miravet, 8 € la caixa de 2 kg, molt bé de preu i segur que d'una qualitat excel·lent!!
Ja sabeu, #joemquedoacasa i puc comprar i ajudar als nostres pagesos i petits comerços fent "clic".

3 comentaris:

  1. Bons productes mostres!. De les cireres de Miravet, en puc donar fe en directe, ja que la Marta se les fa portar i alguna arriba.

    En el tema de petits productors de vins i formatges, penso que han desaprofitat una oportunitat d'associar-se, tot i que sé el difícil que és aquesta paraula en el nostre entorn (i parlo per experiència en altre sectors en que havia lluitat molt en aquest sentit).

    A mi no em ve de gust rebre un lot de 6 vins o formatges del mateix productor. Concretant en el tema vins i les meves DO's de sempre, he continuar amb el meu proveïdor habitual de Falset, que em fa arribar a casa els vins que entre ell i jo pensem seran òptims. De cada celler tinc un o dos vins preferits i no vull fer el lot que a ells els interessa vendre. Vull varietat.

    I deixant clar que és una idea meva i prou, si jo fos distribuïdor de vins, és possible que en el futur prengués certes represàlies amb aquells productors que m'han intentat passar pel damunt.... En canvi si s'haguessin unit i haguessin tingut la suficient clarividència per fer per exemple el portal de venda de la DO Montsant o el de la DO Terra Alta, en la que hi haguessin tot el ventall de la DO, llavors la cosa quedava millor...

    Són idees que no pregono massa per no desmoralitzar aquells cellers que ho han fet (i que segurament tampoc han arribat massa lluny), però que m'agrada deixar anar aquí, en més «petit» comité 😏

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord amb el plantejament de l'associació de productors.
      L'han fet fa poc, creant una web que es diu DOTerraAlta i que te gaire bé tots els cellers de la DO i així pots escollir entre una varietat més ampla.
      Fa poc he descobert Agroboca, que fa com d'enllaç entre els petit porductors i el client (no deixa de ser un intermediari) i una que encara no he fet servir però que fa bona pinta: del Parc al plat, amb tot un menú de productes de l'Alt Pirineu.
      Per oli, a la de Origen Oliva pots trobar olis de tot arreu, sense menysprear els que tenim més a prop.

      Si no encareix molt el producte ni l'enviament, amb aquestes webs tens l'opció de comprar varietat si no, passa com els espàrrecs que vas comprar, que la venta mínima és de 4 kg i no tothom sabem gestionar grans quantitats, llevat del congelador.

      No perdem ara el nord amb les webs, però, que les botigues de barri també tenen bons productes. :-)

      Salut!

      Elimina