diumenge, 6 de setembre del 2020

LES COLS, LES DONES DE LA GARROTXA

Les Cols
17800 Olot
Carretera de la Canya, 106
tel. 972 269 209
Menú gastronòmic: 125 € (amb maridatge 165 €)
Dijous dinar: 25 €
Menú pícnic: 50 € bossa per a dues persones
VEURE a FACEBOOK VEURE a INSTA VEURE la WEB
4,5
4,5 - Cuina, espais, elegància.




 
Cuina creativa, productes de proximitat, respectant la terra i estacionalitat. Local ample, relaxant, auster. Atenció molt bona. Són un 4,5 estrelles Pepa Pink.
2 estrellas Michelin, 3 soles Repsol.


LOCAL
Accés:
Accessible
Aparcament:
Privat
Espai:
Mitjà (50 p)
Terrassa
Distribució:
Ampla
Il·luminació:
Natural
Mobiliari:
Cadires
Penja-robes
Neteja serveis:
Bona
Assecador de mans:
Tovallola
Canviador:
Extres:
No
PERSONAL
CARTA
Vestuari:
Uniforme
Amabilitat:
Eficàcia:
Amb petits "però"
Presentació:
Fulla impresa
Vins i caves:
De la Terra
D'altres terres
Altres:
Menú vegetarià
Esdeveniments privats
IDIOMES
Català
Castellà
Anglès
Francès

Ens trobem a La Garrotxa, zona volcànica, a la població d'Olot.
El restaurant Les Cols s'ubica a una masia emmurallada del segle XV que encara manté part de l'hort amb les cols, fruiters i gallines.
L'espai interior és ample, molt lluminós on el daurat, el blanc i el negre, les línies rectes i la senzillesa fan un conjunt elegant sense encotillats, molt còmode.
Només entrar, el rebedor, un menjador amb taules i cadires daurades i petites estovalles blanques de fins a 4 comensals i vistes a l'hort on es passegen les gallines sota alguna pomera.
A la dreta un ampli passadís ocupat per una llarga taula daurada amb al menys, 40 cadires dona pas al jardí i una petita terrassa sota els pòrtics. Un espai meravellós per fer l'aperitiu, el cafè o les copes de sobretaula.
A l'esquerra del passadís central, el celler, sota una arcada de mitja volta, tancat amb una porta de vidre i després, un parell de menjadors privats de fins a una dotzena de persones.
A la dreta del passadís, la cuina, ampla, distribuïda per zones de preparació i temperatura i una vidriera que manté el contacte amb l'hort.
La xef, la Fina Puigdevall, compleix enguany 30 anys des de que va obrir Les Cols amb el seu marit i ara han afegit a l'equip a les filles, una com cap de cuina, una altra a la sala i entrant al món dels vins i la més petita, comença a pensar en pastissos mentre que fa la seva feina a sala.
La reforma de la masia i el disseny interior estat portat a terme per RCR Arquitectes amb un molt bon treball reconegut amb el premi Pritzker d'Aquitectura.

I+D i hort de Les Cols

A la Vall de Bianya, sota la casa l'Horitzó, també dissenyada per RCR Arquitectes, es conreen verdures i cereals pel restaurant. Es crien gallines, es recullen els ous i un petit de ramat de cabres també disposa del seu espai. Per ara hi uns fruiters molt petits.
A l'hort també es porta a terme el compostament de la matèria orgànica procedent del restaurant, així, es tanca el cercle natural de terra que dona i recull.
Es pot concertar una visita a l'hort I+D i el Guillem o el David et fan un recorregut explicant cada zona de conreu.

Menús del restaurant Les Cols

La cuina es basa en el productes de la zona de La Garrotxa donant protagonisme al món vegetal.
Actualment hi ha un menú gastronòmic, natura viva i mística (125 €) que es pot maridar amb vins (165 €) i que té una versió vegetariana, horitzó verd i sostenible.
Més econòmic, el menú dijous dinar, amb una amanida, un arròs, una botifarra a la brasa, dos postres, beguda i cafè, (25 €).
Si vols gaudir de la natura, bossa de pícnic per a dues persones, (50 €) manta inclosa, per prendre un mos a la vora del riu Fluvià.

El celler és d'aquells amb centenars de referències i que has d'entendre una miqueta de vins per saber escollir o deixar-te aconsellar o optar pel maridatge.

Menú gastronòmic Natura viva & mística

Només arribar ens vam ubicar a una taula rodona, al fons del menjador, amb vistes a l'hort. Després de donar el vist i plau a la taula ens vam fer un recorregut per les espais, excepte la cuina -es visita més endavant- i ens vam oferir la possibilitat de fer els aperitius a la terrassa. Vam declinar l'opció perquè era un dia bastant calorós, encara que hi havia gent a la terrassa.
Ja de tornada a taula va arribar la benvinguda amb una copa de cava natura de Les Cols Mont-Ferrant.
Entrants
Tal com diu al full que et deixen a taula al escollir el menú. Van arribar amb un parell de gotets amb foc, aigua, oli i fulles. Tot molt evocador al paisatge de La Garrotxa.

del nostre hort;

pa de pessic d’herbes

espinacs amb panses i pinyons

banderilla d’encurtits

tija, maionesa, holandesa

fulla d’ortiga

cogombre, meló, anxova

El següent mos es fa la cuina, on t'expliquen les diferents zones de treball. La lionesa es combina amb cervesa artesana Poch's, de Castellfollit, feta amb fajol.

elaborada amb una farina ancestral;

lionesa de fajol i farro

No em va agradar gaire i com que tampoc sóc bevedora de cervesa, només vaig gaudir de la visita a la cuina. No estan acostumats a que algú digui que no li agrada el menjar, van posar una cara molt de sorpresa 😅
En tornar a la taula va aparèixer el maître per explicar-nos que el menú es presentava en versió vegetariana o no. Vam demanar la opció carnívora, aigua i el vi, amb una mica d'ajuda. Masia Carreras 2017 del celler Martí Fabra, D.O. Empordà. I va arribar el brou.

com a signe d’hospitalitat;

brou volcànic de benvinguda,

la terra, l’aigua

Li posen al brou una pedra volcànica que l'escalfa i es serveix amb un mos de peix? - no recordo-
El següent plat, tornem al vegetals.

les millors del moment;

fulles, herbes i flors,

olives de tres colors
Deliciosa la flor de carbassó, em va agradar molt les diferents salses d'olives.
En aquest punt ens vam preguntar si preferíem del pa de coca o el de cereals i quin tipus d'oli, per sucar una mica. Opcions de diferents d'arbequina i picual, no gaire varietats on escollir, llevat de l'almàssera.

I el següent mos: els fesols de Santa Pau.

el caviar de la Garrotxa;

fesols de Santa Pau –d.o.p-,

confitat

Presentada en una llauneta molt maca, no podíem obrir-les, havien fet el buit. Sí que es poden dir "caviar de La Garrotxa". Vam veure que a la taula del costat les van portar una mica obertes.
Un plat de crema, aromàtic i bonic.

amb l’aroma del sotabosc;

vaquetes i tòfona d’estiu,

tortell d’Olot

Una crema semi-freda amb els rossinyols i la tòfona. Un plat boníssim.
 

d’aigua dolça;

amanida de cranc de riu,

anguila, truita de riu, anques de granota

Aquest plat també va ser una delícia, el cap del cranc es podia menjar pràcticament sencer.
 

del galliner al plat;

ou fresc del dia,

ceps crus i cuits

De les gallines que havíem visitat abans de dinar, un plat dels de repetir. Es serveix amb un panet petit per sucar el rovell.

es confonen els colors, les textures i els colors;

mitjana de vaca de la Vall de Bianya,

pebrot vermell madurat

Tot vermell, gaire bé no saps si és vaca o pebrot fins que no el tens a la boca.

amb la intenció de tancar el cercle;

fetge i lletada de xai,

llet d’ovella, llana, farigola

Un plat de "posada en escena" on "la llana" de l'ovella es redueix amb la reducció. Em va agradar molt la llet, fresca, em va portar als estius de la infantessa quan anava a buscar la llet a la casona propera a la dels meus avis. El fetge li vaig donar al Santi després de tastar-lo.


accentuant la cuina del paisatge;

milfulles de truita de riu i pernil de gla,

consomé, flor d’all

Molt bo.

cuinat com una tatin;

ànec amb peres,

chantilly de pera, gla

Un altre plat top, la gla amb un suquet dolç va ser un bon tancament del dinar.

amb el contrast de melmelades fetes per nosaltres;

formatges catalans,

afinats al punt

No tinc límit pels formatges però havia d'escollir uns quants. Jo vaig tirar pels més suaus, a excepció del blau, i el Santi pels més curats i intensos.

Postres
Tot un seguit de tres postres més un quart, que més aviat eren el petits fours i que vam prendre amb els cafès al jardinet de l'entrada a la masia (al restaurant s'entra per la part posterior de l'edifici per mantenir la privacitat dels que hi viuen).

amb una delicada flor; 

saüc, 

xampanyet de saüc

 

del nostre hort;

pastanaga,

diferents textures

 

amb fruita confitada;

coca gelada,

granissat de cava

 

inspirada en la natura;

rebosteria vegetal,

herbes i flors

La coca era amb els sabors del la coca Sant Joan. El Santi va voler acompanyar els postres amb una copa de garnatxa dolça.
La Beguda
Vi D.O. Empordà, Masia Carreras 2017 del celler Martí Fabra, aigua Sant Aniol i copa de garnatxa dolça.
El compte
Menú gastronòmic, vi, agua, licor, cafès.

Reflexions del Restaurant Les Cols

Espai meravellós per dins i per fora, amb contrastos marcats, transmet pau i relax.

Cuina un punt austera, molt protagonisme de les herbes, tubercles, cereals i recuperació de productes autòctons com el fajol o els bolets de peu de rata.

Ens va agradar molt la música ambiental, la vaixella, els coberts.

Bona atenció però amb petites errades com el ball de col·locació dels cobert, al Santi a un costat del plat i a mi al contrari... mai sabia on els col·locarien 😅Tampoc es pot vessar l'aigua i el vi al servir-los. A un restaurant d'aquell nivell no es pot esquitxar d'aigua tota la taula ni s'hauria de tacar de vi la copa i les estovalles.

L'espai també disposa d'hotel, servei de càtering i esdeveniments privats.

4 comentaris:

  1. No he estat mai. Sempre que miro post o reportatges, em quedo poc convençut.

    Mirant alguns dels que has publicat darrerament, ja només amb les fotos aniria. I aquest vaig mirant i dic «mira que curiós», però zero desig...

    Però com dic sempre, hi han d'haver gustos per tots 😉

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estàvem per la zona i vaig pensar en anar-hi, vam tenir dubtes entre Ca L'Enric i aquest, finalment va guanyar la discriminació positiva ( #womenpower ) i lleig gest de que la web de Ca L'Enric hi posa els preus sense IVA (sí, que abaix diu "IVA no inclós", pero és lleig i no sé fins a quin punt "no legal")

      Hi ha plats molt bons però en conjunt menys del que esperàvem, sobre tot el servei.

      El dia anterior havíem dinat a l'Hostal dels Ossos i cap "però". Dimecres el publicaré. :-)

      Salut!

      Elimina
    2. Ahhhh... el dels Ossos. Aquest vam anar i prou bé, tot i que massa menjar... I això dit per mi, vol dir molt menjar!! 😅.

      Ca l'Enric el vam patir i és dels llocs que em van quedar al cap per poca gràcia.

      Després i parlant amb amics, vaig descobrir que el tracte no té res a veure si vas com conegut o «de part de», o pensen que ets un «puto jubilat» que ha caigut allà de xiripa. Vam sortir bastant indignats i no pas per tracte dolent, sinó per la tonteria de les explicacions («els xais mengen herba ... i l'herba dóna gust al xai») i lo miserables que resultaven algunes racions...

      A posteriori, comentant el tema amb amics, que són amics d'allà, em deien... «Però com és que no els vas dir, A, B, C....??». No saben que jo mai dic A, B ni C 😊

      #puto Ca l'Enric...😂

      Salut!!

      Elimina
    3. Doncs després d'això que expliques em sembla que la vam encertar perquè hauria estat sortir del foc per caure a les brases, hahahaha.

      Molt dura la terra volcànica de La Garrotxa!!!!

      Salut!

      Elimina