diumenge, 15 de juny del 2014

CAVA ÀNGELA MARQUÈS RIGOL, ARTESANIA I TRADICIÓ

08775 Torrelavit, Barcelona
Carrer de la Font, 1
Tfn 93 899 50 80 - 696 640 755

Caves Àngela Marquès Rigol

En Joan Amat elabora el cava de forma tradicional, amb cura i entusiasme. El resultat és excepcional: un brut nature per acompanyar un àpat de principi a fí.

Torrelavit, una població al bell mig d'una comarca que viu immersa en el món del cava, El Penedès. Ens apropem fins el carrer de la Font i allà, l'Àngela va començar a fer cava gaire bé 30 anys enrere. Ara el seu fill Joan ha pres el relleu per a continuar amb l'elaboració del cava de manera tradicional, de forma artesana, dedicant a cada ampolla el seu temps i les seves mans. És una cava petita, amb una producció que ronda les 5000 ampolles a l'any i que es pot visitar amb cita prèvia. Nosaltres vam anar a rebre una classe magistral de com s'elabora el cava.





Es comença pel triatge del vi, un cupatge de macabeu, xarel·lo i parellada, s'afegeix el llevat i el sucre i es deixa fermentar. L'envelliment es fa a 15º amb les ampolles gitades, és el que es diu la rima, i es canvien d'una paret a l'altre de la cava amb el cop de punyet una vegada a l'any. El temps d'envelliment (criança) de dos anys i mig determina la classificació. Aquí fan cava Reserva i Gran Reserva.
Classificació del cava segons anys de criança:
Cava, criança mínima de 9 mesos
Reserva, criança mínima de 15 mesos
Gran Reserva, criança mínima de 30 mesos
(Informació: Institut del Cava)




L'argila afegida amb el llevat ajudarà a que els sediments baixin fins al tap quan es col·loquen les ampolles en els pupitres. Cada dia, durant uns 25-30, es fa un octau de volta a cada ampolla i s'augmenta la inclinació fins que queden totalment verticals, això és en punta. El següent pas és el degollat per tal d'eliminar els sediments que estan al tap de l'ampolla. Com es perd líquid en el procés, es reomple amb l'anomenat licor d'expedició, que determina el tipus de cava en funció de la quantitat de sucre i vi que s'afegeix. En aquest cas s'acaba de reomplir amb el mateix cava. 




Classificació del cava segons contingut en sucre:
- Brut Nature, fins a 3 g/l i sense adició de sucre
- Brut, fins a 12 g/l
- Extra sec, entre 12 i 17 g/l
- Sec, entre 17 i 32 g/l
- Semisec, entre 32 i 50g/l
- Dolç, més de 50 g/l
(Informació: Institut del cava)


Donat que a la cava Àngela Marquès Rigol no s'afegeixen sucres, el cava és Brut Nature. Poc àcid, amb una quantitat justa de bombolles, untuós, que no mulla la galta. És un cava fantàstic per acompanyar tot un àpat.
Desprès es posa el tap de suro, el filferro, la placa, l'etiqueta i va al consumidor.
Un altre punt de qualitat d'aquest cava es que el Joan no deixa passar més de dos o tres setmanes des de l'acabat de l'ampolla fins al consumidor.


Per descomptat que després de la visita i l'explicació del Joan, un tast de cava va animar al despistat que encara rumiava si comprar una ampolla o no. El Santi i jo teniem clar des del principi que carregaríem el cotxe!!!
Ja sabeu, si voleu veure com es fa el cava de forma clàssica i tradicional, feu una visita al Joan.


_____________________________________________________________________________________

Vam aprofitar per dinar al poble, a Cal Tresó, un menú de 16€ correcte als primers plats i una mica just de quantitat en els segons.







El postres van decebre una mica, una crema catalana granulosa i un pastís de poma esclafat al microones que no ens van fer gaire al pes.
El lloc i la terrassa estan molt bé, això sí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada