diumenge, 27 de novembre del 2022

EL KUINEROT, CUINA ROMANA EXPLICADA PER L'ÀNGEL JIMÉNEZ


Ara que sóc una dona jubilada m'apunto a alguna de les activitats que organitza el grup Iubilo-URV i el darrer ha estat el presentat per l'Àngel Jiménez Duran, cap de cuina del Complex Educatiu de Tarragona i Investigador de la cuina romana.

Al saló d'actes de l'IRTA, complex on s'estudia i es fa recerca dels aliments, l'Àngel ens va explicar el conte del Kuinerot Pelacanyes i el seu gos Garum.

Un cuiner romà que va néixer a Bellmunt del Montsant com esclau i va passar la infantesa entre fogons a les faldilles de la seva mare. De seguida que va començar a cuinar va destacar per la seva bona traça i el seu amo el va enviar a diferents poblacions romanes.
Va arribar a ser un gran cuiner de banquets i això va propiciar que el seu amo, el Marcus Galenius, li donés la llibertat.

El Kuinerot va tornar a Tarraco amb la seva dona, els seus fills i el gos Garum cuinant al termopolium que va obrir.
Va morir a Vila-rodona, no sense haver posat abans per escrit totes les seves receptes.

Després d'aquest conte, que l'Àngel conta amb molts més detalls i dades interesants, ens va explicar que els romans cuinaven amb moltes especies, mel i salses. Les salses eren el garum, liquamen, muria i allec. Pensaven que el peix i carn cru era de bàrbars i els encantaven els banquets on menjaven molts plats dolç-salat i porcs i xais farcits de faisans i altres aus.
Eren perfeccionistes de les tècniques culinàries i en dominaven moltes.
I sobre tot, que els banquets romans sempre començaven amb un ou, duraven hores i sempre acabaven amb una poma.

Nosaltres però, no vam estar hores amb el banquet, però l'ou i la poma els vam tenir.😋

Proposta Banquet Cató

Plats elaborats per l'Àngel, la seva dona i la Montse, la seva filla. Els postres i beguda a càrrec del Josep Franquet, Mestre Artesà Pastisser.

Gustatio
Vam començar amb el flam d'ou amb pebre i mel. La mel era el principal edulcorant a la cuina romana.

Figues amb pernil, una combinació clàssica que ha arribat fins als nostres temps i que agrada  molt.

Els dàtils farcits de gorgonzola i pebre. Als romans els hi agradava molt posar-hi espècies a tots els plats. I tot això amb el granissat mulsum, fet amb vi i cítrics, i espècies, com no.

Fercula (plats preparats)
Les lioneses de moretum amb una crema de formatges i una miqueta de licor pastís.

El savillum és un pastís de mató amb fulles de menta i tres capes de pasta brick. Es suggereix menjar-lo tebi i és una delícia.

Acabem els plats preparats amb la cloquea de formatge de rull de cabra amb figues i mel, en aquesta ocasió portava també una mica de crema de Mòdena per seguir amb el contrastos dolç-salat. En aquest part del banquet és on es menjarien les carns i peixos també.

Mensae Secundae (Postres)
Raïm blanc i negre, boníssims, en el seu punt.

Per acabar arriba la poma en aquesta ocasió en una flor de poma que estava tan bona com bonica.

Begudes
Teníem aigua i refrescs per si no volíem el mulsum, però va agradar molt i el Josep va acabar preparant 3 gerres per unes 22 persones.

Resum

Va estar una activitat molt divertida on vam aprendre dades curioses e interessants. Vam participar fent preguntes i comentaris i a més a més vam degustar deliciosos plats de la cuina romana.

Si se us presenta l'oportunitat de escoltar a l'Àngel en alguna xerrada similar, no la deixeu passar.

2 comentaris:

  1. Benvinguda al club 😏. I força interessant l'activitat que descrius....

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest grup de la URV fa moltes activitats, llàstima que no puc apuntar-me a totes però de moment he començat amb classes de francès. Aquí ser la més jove té les seves desavantatges i soc la pitjor de la classe. 😂😂

      Salut!

      Elimina