diumenge, 17 de setembre del 2023

TAUÈRNA DE BAUSEN i LA TOMBA DERA TERESA

Miscel·lània: ESPECIAL

Tauèrna de Bausen
25549 Bausen
Carrer Corrales, 2
tel. 676 84 56 66
Preu orientatiu: 25 €
VEURE a GOOGLE VEURE a INSTA
3,0
3,0 -Bonica ubicació.





Per una carretera plena de curves, el que toca en muntanya, vam arribar al poble de Bausen amb la idea de visitar el Bosc de Carlac, una fageda mil·lenaria que puja fins al coret de Pan, des d'on es veu l'Aneto-Maladeta. Però no era un bon dia per a mi, no em vaig trobar amb ànims de caminar 6,5 km amb un desnivell de 350 m.

Ens vam quedar amb la visita de la tomba de la Teresa, que queda sortint del poble pel Carrer Major, a uns 600 m.

El Cementiri dera Teresa

La Teresa i el Sisco es van enamorar i com que eren cosins el mossèn de Bausen els va demanar "la dispensa papal". Els enamorats no la van pagar i el capellà es va negar a casar-los. El Sisco i la Teresa van viure junts, van tenir fills, van ser feliços durant uns anys fins que la Teresa va emmalaltir i va morir amb 33 anys.

Una altra vegada el mossèn va ser intransigent i es va negar a enterrar a la Teresa al cementiri del poble. La resposta dels veïns va ser ràpida i unànime: van crear un cementiri només per la Teresa i van enterrar-la sota una acàcia, al costat del nomenat Mirador dels Enamorats de Bausen.


La Tauèrna de Bausen

El poble, ple de carrerons de pedra i empinats et fan pensar com viurà la gent gran o amb dificultats de mobilitat, té un parell de restaurants, nosaltres vam anar al que es diu Tauèrna de Bausen.

Encara que l'interior es veu molt acollidor per dies d'hivern amb el foc a terra i vistes de la Vall, nosaltres ens vam quedar a la terrassa, que també té boniques vistes.

La carta

La carta de la Tauèrna de Bausen inclou plats típics de la cuina aranesa, amb patés, sopes, estofats, truites de bolets, bones carns i postres casolans.

Què vam dinar a la Tauèrna de Bausen

Després de baixar la rampa, ens vam instal·lar a la terrassa.
Vam demanar truita de trompetes de la mort i paté de la casa. Molt bona la truita, el paté també, llàstima del pa industrial.

De segon vam compartir un entrecot poc fet, acompanyat de patates fregides fetes al moment, que pot ser, a algunes els hi faltava un moment més.

Per postres un pastís tatín casolà, deliciós, al que vaig trobar a faltar una mica de crema de llet, però si mires el costat positiu, menys greix pel cos 😅.

Llavors vaig demanar un got d'aigua de l'aixeta per prendre una medicació i la resposta va ser que no. Que no podien servir aigua de l'aixeta. 😶 Vaig anar al lavabo a agafar jo el got i em van dir que val, que si l'agafava jo era sota la meva responsabilitat i no em podia negar que l'agafés. Vaig flipar. 😯
Tot això en conversa català i el personal responent en castellà. Clar, jo no parlo  aranès.
hfff
El compte
Amb les 3 cerveses i l'aigua amb gas,  el compte va pujar a gairebé 28 € per cap. Un preu que considero ben valia mig got d'aigua en comptes del "chupito" de regal.

Resum de la Tauèrna de Bausen

  • El local amb llar de foc i vistes a la Vall.
  • Personal de sala que ens va atendre castellà.
  • Cuina aranesa, postres casolans.
  • Preu correcte tenim en compte ubicació.
  • Terrassa.
Bausen és una població amb uns 66 empadronats i em va resultar curiós l'atenció en castellà, pot ser parlin més en aranès o francès...

Que no et donin mig got d'aigua, de l'aixeta o d'una ampolla, per prendre una medicació és tenir poca deferència vers al turisme de la zona.

2 comentaris:

  1. Mai havia llegit ni el nom d'aquest poble...

    Però que miserables amb el tema de l'aigua.....

    Tenim un servei xusma total....

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt miserables, aquesta és la paraula, sí.

      Al poble hi ha un altre restaurant per si us animeu al Bosc de Carlac 😀

      Per cert, poble que fins i tot és difícil de pronunciar Bossòst 😂😂

      Elimina